Update: Falende NS en ProRail in Oisterwijk.

Het nieuws over de wantoestanden van vanmorgen, veroorzaakt door ProRail of NS zijn inmiddels ook wat breder opgemerkt, onder andere door Oisterwijk Nieuws. Ook op Twitter waren er verschillenden mensen die vielen over de incompetentie van NS or ProRail. Inmiddels zijn er ook reacties binnen van NS en ProRail:

Jesse de Vecht merkt op dat de machinist de treindienstleider in had moeten lichten en dit was niet gebeurd.  'Vervelende situatie', noemen ze dat bij de NS. 

Ook ProRail reageert adequaat.  

Deze ochtend heb ik tevens meteen een klacht neergelegd bij Reizigersvereniging Rover. De werkgroep 'Uw Spoor' heeft als volgt op deze klacht gereageerd: 

Onze werkgroep Uw Spoor heeft op uw klacht gereageerd;

NS heeft niets te maken met het tot stilstand komen van een goederentrein. Het is Pro Rail, die de treindienstleiding verzorgt. Mogelijk was de goederentrein te lang om voor de overweg tot stilstand te komen. De foto’s bekijkend is de veiligheid ook in gevaar gebracht. Over het spoor naast de goederentrein zou tijdens het over de trein klimmen van reizigers een (doorrijdende) trein hebben kunnen passeren. Ook zou de goederentrein tijdens het overklimmen in beweging hebben kunnen komen. De klacht sturen wij door naar ons betrokken NS Netwerk, zodat NS bezwaar kan maken tegen het versperren van het overpad en het in gevaar brengen van de veiligheid.

Wij hopen u met deze aanvulling van diens te zijn geweest.

Ik weet niet of hiermee de kous 'af' is. Het ziet er niet naar uit dat ze op deze manier gaan borgen dat dergelijke situaties niet meer gaan voorkomen. Daarnaast wijzen ze  naar ProRail, maar ik ben van mening dat de reiziger het niets zou moeten uitmaken wie verantwoordelijk is of wie de reiziger zou moeten attenderen op gevaar. De reiziger koopt immers een vervoersbewijs bij de NS en wordt op dat traject in gevaar gebracht. Het is dan mijns inziens niet aan de reiziger hier iets aan te doen, of dit te signaleren, maar aan de NS/ProRail.